Končí 26 exekutorských úřadů. Chybí soudní exekutoři

Na základě rozhodnutí ministra spravedlnosti došlo ke konci srpna 2024 ke zrušení 26 exekutorských úřadů. Podnět k tomu dala Exekutorská komora na základě několikrát marně opakovaných výběrových řízení. V současné době aktivně působí na území České republiky 151 exekutorských úřadů.

„Důvodem pro zrušení exekutorských úřadů však není klesající počet exekučních řízení, ale dlouhodobý nezájem vykonávat tuto profesi, ač náleží mezi pět kvalifikovaných právních profesí, kterými jsou mimo soudních exekutorů ještě advokáti, notáři, soudci a státní zástupci,“ uvedl v tiskové zprávě Jan Mlynarčík, prezident Exekutorské komory.

„Soudní exekutoři jsou přitom jednou z klíčových záruk vymahatelnosti práva,“ doplnil Mlynarčík. Agendu většiny uzavřených úřadů převzaly ostatní exekutorské úřady v daném regionu. Ale například v obvodu okresního soudu Náchod v současné době není dostupný jediný úřad soudního exekutora.

V obvodu okresního soudu Náchod v současné době není dostupný jediný úřad soudního exekutora.
Jan Mlynarčík | prezident Exekutorské komory

Hlavní důvody této situace vidí představitelé exekutorského stavu především v nastavení ekonomických podmínek souvisejících s vymáháním pohledávek věřitelů a celkově v náročnosti výkonu exekutorské profese.

Legislativa nahrává dlužníkům

Exekuční řád prošel od roku 2001 již 52 novelami. Exekuční řízení je podle Komory komplikované a zatížené výrazně nadbytečnými byrokratickými postupy. Soudní exekutoři také upozorňují, že současná legislativní úprava je nastavena v neprospěch věřitelů a počty úspěšně ukončených exekucí setrvale klesají. Neblahý vliv může mít také skutečnost, že exekutorský stav je aktuálně jedinou právnickou profesí, u které nedošlo k úpravě tarifu více než 20 let. Podle exekutorů jeho nastavení neodpovídá současným ekonomickým podmínkám.

Vzhledem k vývoji v oblasti legislativní úpravy exekucí a nastavení exekutorského tarifu očekává Komora i další uzavírání úřadů. Podle dostupných informací se může jednat až o 20 úřadů.

„Informaci o uzavírání exekutorských úřadů budou určité subjekty a osoby vítat. Ale je nutné si uvědomit, že tím se problém dlužníků, kteří nejsou ochotní dostát svým závazkům, nevyřeší. Nikdo z nás se určitě nechce vrátit do 90. let, kdy byla vymahatelnost práva výrazně oslabena mimo jiné i tím, že exekuce nebyly součástí právního systému, a byly zákonem upraveny až od roku 2001,“ objasnil Jan Mlynarčík. 

„Profese exekutora je spojená s vysokou odpovědností, přitom část veřejnosti se k ní staví vysoce negativně a některá média tuto profesi často v podstatě dehonestují,“ doplnil.


Autor: Marie Sehnálková, tisková zpráva EKČR
Foto:  canva.com