Bič na šmejdy. V ČR začaly fungovat hromadné žaloby. Jak je ale podat?

Nezřídka se stává, že se obětí jednoho podvodníka stane nezávisle na sobě několik lidí. Ti pak zvažují, zda se jim z finančních i časových důvodů vůbec oplatí řešit problém soudně. Od 1. července 2024 mají ale spotřebitelé novou možnost, jak takovýto problém řešit. Podvedené skupiny mohou využít takzvaných hromadných žalob. 

Pokud se stala obětí protiprávní činnosti větší skupina osob, musely soudy doposud každý případ projednávat samostatně. Zákon o hromadném řízení však nově umožňuje spojit všechny do jednoho řízení. Tento postup může být výhodný zejména tehdy, kdy se lidem kvůli pár tisícovkám nevyplatí soudit se samostatně.

A jak hromadné žaloby fungují v praxi? U českých soudů je mohou podat pouze předem prověřené neziskové organizace, které jsou zapsány na:

Když vás tedy někdo podvede, můžete se přes neziskovou organizaci spojit s ostatními a dohromady se s nepoctivou firmou soudit. Hromadná žaloba ovšem může být podaná jen tehdy, když se k ní přihlásí nejméně deset lidí. Přehled hromadných řízení, do kterých se lze aktuálně přidat, je k dispozici na webu Ministerstva spraveldnosti justice.cz. Učinit tak lze prostřednictvím jednoduchého formuláře dostupného rovněž na tomto webu.

Pokud chce člověk hromadnou žalobu sám iniciovat, je potřeba kontaktovat se svým problémem některou organizaci ze seznamu oprávněných osob, která připraví návrh na hromadné řízení. 

Všechny procesní povinnosti následně leží na bedrech žalující neziskové organizace. „Ta nese také náklady a v případě neúspěchu hradí rovněž náklady žalovaného. Spotřebitelé nemají v řízení žádné povinnosti a nenesou odpovědnost za náhradu nákladů řízení,“ vysvětlilo v tiskové zprávě Ministerstvo spravedlnosti.

Hledají se neziskové organizace

Podávání hromadných žalob v ČR ovšem v současné době stále komplikuje fakt, že na český seznam prověřených neziskových organizací doposud nebyla zapsána jediná společnost. Podle informací Ministerstva průmyslu a obchodu zatím projevila zájem pouze jedna organizace, jejíž žádost se nyní posuzuje. Na vyřízení má ministerstvo dva měsíce.

Podle informací z Ministerstva průmyslu a obchodu byla zatím podána pouze jedna žádost o zápis na seznam. Tu nyní ministerstvo posuzuje, na její vyřízení má dva měsíce.
Michal Pleskot | tiskové oddělení Ministerstva spravedlnosti

„Aktuálně je tedy jednou z možností obrátit se na některou společnost vedenou na evropském seznamu. V Česku však proces zápisu již začal, a proto vidíme jako výhodnější posečkat dva měsíce a obrátit se na některou z českých organizaci,“ sdělil portálu Češi v právu Michal Pleskot z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti.

Pokud bude hromadná žaloba úspěšná, náleží neziskové organizaci za práci, kterou během řízení odvedla, odměna. „Nárok na vyplacení vznikne neziskové organizaci však pouze v případě úspěchu žaloby. Odměna nesmí překročit 16 % z přisouzené částky,“ upřesnilo dále Ministerstvo spravedlnosti.

Hromadné řízení je možné jenom ve sporech mezi spotřebitelem a podnikatelem, nikoliv vůči státu, samosprávě či zaměstnavateli. Lze jej aplikovat pouze na spotřebitelské spory, které vznikly po 24. listopadu 2020. V řízení se pak projednávají pouze nároky poškozených, kteří se k hromadné žalobě aktivně přihlásili.


Autor: Marie Sehnálková
Foto:  Profimedia.cz