Majitelé datovek pozor! Na platební rozkaz lze uplatnit fikci doručení

Zásadní novinku pro věřitele a dlužníky přinesla nenápadná změna občanského soudního řádu účinná od 1. července 2024. Ta umožňuje, aby i na platební rozkaz byla uplatnitelná takzvaná fikce doručení. A to v případě, že je doručován do datové schránky. Dosud přitom platilo, že platební rozkaz jinak než do vlastních rukou doručit nelze.

Co je to platební rozkaz

Platební rozkaz je druh soudního rozhodnutí, jímž soud dlužníkovi přikazuje do 15 dnů zaplatit peněžitou částku, kterou požaduje žalobce.  Jedná se o zjednodušenou formou soudního řízení, která nevyžaduje přelíčení a slyšení žalovaného. Probíhá pouze písemně, tedy soud vydává platební rozkaz na základě písemných důkazů, které žalobce soudu zaslal – typicky se jedná například o nezaplacené faktury či smlouvu o zápůjčce a výpisy z účtu. Žalovaný musí do 15 dnů od doručení rozkazu zaplatit nebo podat odpor. Pokud je platební rozkaz doručen a žalovaný proti němu odpor nepodá, má platební rozkaz účinky pravomocného rozsudku a je exekučním titulem (nutným podkladem pro návrh k soudu na nařízení exekuce).

Jak se doručuje

Platební rozkaz se dosud doručoval výhradně do vlastních rukou, takzvané náhradní doručení bylo vyloučeno. Platební rozkaz, který nebylo možné doručit, se tím automaticky zrušil. To ovšem nově neplatí v případech, kdy se doručuje do datové schránky.

„V případě doručování do datové schránky je možné platební rozkaz doručit do vlastních rukou fikcí.“

Fikce doručení je právní konstrukt, který má zamezit záměrnému nepřebírání písemností a vyhýbání se povinnostem. V případě datové schránky je zpráva považována za přečtenou samotným přihlášením do schránky. Pokud se tak během 10 dnů nestane, nastává takzvaná fikce doručení a zpráva je považována za doručenou právě 10 dní od dodání, i když se uživatel do datovky vůbec nepřihlásil.

Pokud desátý den připadá na sobotu, neděli nebo státní svátek, tak se lhůta posouvá a posledním dnem doby fikce doručení bude nejbližší následující pracovní den.

Koho se to týká

Tato zásadní změna se tedy týká pouze majitelů datových schránek. Ovšem úplně všech – ať už ji mají zřízenou ze zákona nebo dobrovolně.

Ze zákona musí mít datovou schránku:

  • všechny právnické osoby (obchodní společnosti, spolky, nadace, společenství vlastníků jednotek apod.),
  • všechny podnikající fyzické osoby (OSVČ).

Co to přinese

Dá se jednoznačně očekávat, že tato změna ovlivní množství nedoručitelných platebních rozkazů, a to nejen u živnostníků a právnických osob, ale u všech, kdo mají datovou schránku zřízenu. Dělat „mrtvého brouka“ s platebním rozkazem v datovce, již nebude řešení.  Místo toho, aby platební rozkaz musel být zrušen z důvodu nedoručení, nabude právní moci a stane se exekučním titulem. Pro věřitele změna přinese urychlení řízení, dlužníci by naopak měli zvýšit pozornost při doručování písemností.

Další významnou novinkou je, že návrh na vydání platebního rozkazu může být podán na neomezeně vysokou částku. Do 1. 7. 2024 byla výše u elektronického platebního rozkazu limitována sumou 1 milion korun. 

Odpor proti platebnímu rozkazu

Odpor je opravný prostředek proti platebnímu rozkazu. Pokud dlužník s platebním rozkazem nesouhlasí, může podat do 15 dnů od jeho doručení (ať už standardnímu nebo fikcí) odpor, který není třeba nijak odůvodňovat. Stačí jej v dané lhůtě zaslat soudu, a tím se platební rozkaz ruší a následuje nařízení jednání. 

Od kdy to platí

Novela občanského soudního řádu nabyla účinnosti 1. července 2024. Pokud bylo řízení zahájeno ještě před účinností novely, postupuje se podle staré úpravy, kde fikce doručení není možná. Podle nové úpravy se tedy bude postupovat u řízení zahájených po 1. červenci 2024.


Autor: Petra Andresová
Foto:  Canva.com