Problémový nájemce odmítá opustit byt. Pomoct má rozkaz k vyklizení

Pronajímání bytu se může snadno stát noční můrou. Stačí mít nájemce, který neplatí nebo se odmítá vystěhovat. Ministerstvo spravedlnosti chce nyní přijít s novinkou, která má zjednodušit vystěhování problémových nájemníků. Vláda návrh podpořila a ten teď čeká na schválení Poslaneckou sněmovnou. O co konkrétně jde?

Jak to funguje nyní

Pokud se nájemce odmítá vystěhovat z bytu, kde mu skončil nájem (ať už výpovědí nebo uplynutím doby určité), má pronajímatel jedinou možnost – podat žalobu na vyklizení. Ta se podává soudu, v jehož obvodu se nemovitost nachází. Pak dojde ke standardnímu soudnímu řízení s jednáním a dokazováním, které trvá obvykle několik měsíců. 

Tato situace je ovšem pro pronajímatele velmi nepříjemná. Nejenže přichází o zisk z nájemného, ale musí dál zajišťovat služby spojené s užíváním bytu (například platit fond oprav, úklid společných prostor, dodávku vody).

Rozkaz k vyklizení

Obsahem návrhu, který by měl situaci pronajímatelů zlepšit, je zavedení nového typu zkráceného rozkazního řízení. Vztahovat se bude na případy, kdy nájemce nemovitost užívá neoprávněně. Pokud soud uzná důkazy od pronajímatele, může vydat rozkaz k vyklizení. V něm bývalému nájemníkovi uloží, aby do 15 dnů od doručení vyklidil byt nebo dům a zaplatil náklady řízení. Pokud tak nájemník neučiní, rozkaz k vyklizení se stane exekučním titulem, na jehož základě bude provedena exekuce. 

Rozkaz k vyklizení má být v principu podobný již existujícímu platebnímu rozkazu (jeho pomocí žalobce požaduje peněžité plnění na základě doložených listin).

„Rozkazní řízení je zjednodušenou formou soudního řízení, která nevyžaduje přelíčení a slyšení žalovaného. Soud vydá rozkaz pouze na základě písemných důkazů, které žalobce soudu zaslal."

Náležitosti rozkazu k vyklizení

Žalobce bude muset doložit písemnými důkazy, že:

  • je vlastníkem nemovitosti (výpis z katastru nemovitostí),
  • nájem bytu skončil (například výpovědí nebo dohodou či uplynutím času),
  • nájem bytu skončil řádně (přiložit nájemní smlouvu na dobu určitou, případně výpis z účtu, kde bude patrné, že nájemce neplatil, případně výzvy k zaplacení nebo k výzvy k ukončení užívání bytu nedohodnutým způsobem)
  • nájemce písemně vyzval k vyklizení bytu (výzva k vyklizení musí být žalobcem zaslána žalovanému nejméně 14 dnů před tím, než žalobce podá návrh na vydání rozkazu k vyklizení soudu).

Kdy nebude možné rozkaz k vyklizení vydat

Každý nájemce, který dostane výpověď z nájmu a nesouhlasí s ní, protože má za to, že je nezákonná, může ve dvouměsíční prekluzivní lhůtě podat žalobu na určení neplatnosti výpovědi z nájmu bytu. Po dobu běhu této dvouměsíční lhůty, případně po dobu, kdy soud o žalobě na určení neplatnosti výpovědi rozhoduje, nebude možné vydat rozkaz k vyklizenI.

Odpor jako opravný prostředek

Proti vydanému rozkazu k vyklizení bude mít žalovaný nájemce právo podat do 15 dnů od doručení opravný prostředek, takzvaný odpor. V případě podání odporu pak bude zahájeno standardní soudní řízení. 

Od kdy by to mělo platit

Podle důvodové zprávy k návrhu zákona se očekává platnost a následná účinnost v roce 2025. Zákonodárci si od novinky slibují větší flexibilitu trhu s nájemními byty, lepší ochranu pronajímatelů a větší nabídku pro nájemce.


Autor: Petra Andresová
Foto:  Profimedia.cz